Αναζήτηση

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Review της εφαρμογής Hanoi Solitaire για το iPhone


Το σημερινό review έχει ως θέμα την εφαρμογή Hanoi Solitaire, ένα παιχνίδι με κάρτες όπου ο παίκτης καλείται να λύσει ένα μαθηματικό παιχνίδι/puzzle. Το παιχνίδι αυτό βασίζεται στο γνωστό πάζλ των πύργων του Ανόι, το οποίο βασίζεται σε έναν αρχαίο μύθο για τον οποίο μπορείτε να ψάξετε στη Wikipedia (αλλιώς θα πρέπει το review μου να γίνει 4-5000 λέξεις και θα βαρεθείτε να διαβάζετε).

Στην εφαρμογή λοιπόν, η μορφή είναι αυτή μίας πασιέντζας με τρία κελιά και 7 έως 9 τραπουλόχαρτα. Αρχίζοντας το παιχνίδι, τα φύλα είναι μοιρασμένα στα τρία κελιά και σκοπός του παιχνιδιού είναι να τα τοποθετήσεις όλες τις κάρτες σε φθίνουσα σειρά στο ίδιο κελί. Για να πετύχεις τον παραπάνω στόχο, πρέπει να μετακινήσεις τα φύλα μεταξύ των κελιών, δεν μπορείς όμως να τοποθετήσεις πάνω σε ένα φύλο κάποιο άλλο φύλο με μεγαλύτερο αριθμό. Σε αντίθεση με τις “κανονικές” πασιέντζες, το παιχνίδι αυτό έχει πάντα λύση, θέλει όμως μαθηματική σκέψη και λογική.

Μέσα από τις ρυθμίσεις του παιχνιδιού, ο παίκτης μπορεί να επιλέξει ένα από τα τρία επίπεδα δυσκολίας (7, 8 και 9 φύλα), όπως επίσης και το χρώμα των καρτών που θα χρησιμοποιήσει. Πέραν αυτού, υπάρχουν στατιστικά για όλα τα παιχνίδια που έχουν παιχτεί μέχρι στιγμής, καθώς και ένας πολύ αναλυτικός οδηγός για το πώς παίζεται το παιχνίδι, ο οποίος όμως είναι στα Αγγλικά.

Στα features της εφαρμογής τώρα, τα γραφικά τις (τα οποία τα βρήκα πολύ καλά, ειδικά για πασιέντζα) είναι βελτιστοποιημένα για την οθόνη τύπου Retina του iPhone 4, το παιχνίδι σώζεται αυτόματα αν βγεις από την εφαρμογή χωρίς να το έχεις ολοκληρώσει, υπάρχει η δυνατότητα άπειρων Undo ακόμα και αν έχεις συνεχίσει ένα παιχνίδι από τη μέση και τέλος σου δίνει τη δυνατότητα να μετακινήσεις δύο φύλα ταυτόχρονα (αν αυτό επιτρέπετε βάση της κατανομής των φύλων σου στα τρία κελιά) αντί για ένα-ένα, προκειμένου να μην τρως τα νιάτα σου με περιττές κινήσεις.

Συνοπτικά, το παιχνιδάκι αυτό μου φάνηκε πολύ καλό και έξυπνο. Το εύκολο επίπεδο είναι αρκετά εύκολο αλλά είναι ό,τι πρέπει προκειμένου να “νοιώσεις” πώς παίζεται η Ανόι, το μέτριο είναι ότι πρέπει για να περνάς το χρόνο σου ενώ το τρίτο είναι αρκετά δύσκολο αλλά συνάμα πολύ πιο απαιτητικό. Εδώ θα προλάβω όσους θα ήθελαν και πιο δύσκολο επίπεδο λέγοντας ότι… αν το παιχνίδι είχε 10 κάρτες, οι απαιτούμενες κινήσεις (μαθηματικά υπολογισμένο) για να λυθεί θα ήταν τουλάχιστον 1025!!! Αυτό μετά δεν θα ήταν puzzle αλλά μαρτύριο.

Η εφαρμογή διατίθεται μέσα από το AppStore έναντι 0.79 ευρώ. Μπορεί να μην είναι δωρεάν, παίζοντας όμως με αυτήν εγώ προσωπικά θεωρώ ότι τα αξίζει τα χρήματά της λόγο της πολύ προσεγμένης δουλειάς που έχει γίνει, τόσο σχεδιαστικά όσο και στο θέμα της λειτουργικότητάς της.


Enjoy


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε:

Το site της εφαρμογής: http://www.wgames.gr/game.php?n=52


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου