Αναζήτηση

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Review της εφαρμογής Wikipedia Mobile για το iPhone


Η εφαρμογή Wikipedia Mobile έχει αρκετό καιρό που κυκλοφόρησε στο AppStore και αυτή τη στιγμή βρίσκετε στην έκδοση 2.0. Είναι η επίσημη εφαρμογή της Wikipedia και, ουσιαστικά προβάλει το site της Βικιπαιδείας σε μία φιλική προς το iPhone έκδοση.

Ανοίγοντας την εφαρμογή εμφανίζεται το Άρθρο της Ημέρας και από εκεί και πέρα, …ψάχνεις με τη χρήση του search. Το search, όταν αρχίζεις να γράφεις μία λέξη σου εμφανίζει από κάτω τις πιθανές ολοκληρωμένες λέξεις που πιθανότατα ψάχνεις, όπως δηλαδή και στο “κανονικό” site. Επίσης, ορίζεις την γλώσσα στην οποία βρίσκεται το περιεχόμενο το οποίο ψάχνεις, όπου σαν αρνητικό θεωρώ την απουσία της Ελληνικής.

Τα αποτελέσματα εμφανίζονται αρκετά καλά, υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που μία εικόνα μπορεί να ξεφεύγει από την οθόνη, μικρό όμως το κακό κατά τη γνώμη μου μιας και, μπαίνοντας στην Wikipedia απευθείας μέσω του Safari η προβολή των πληροφοριών είναι πολύ χειρότερη. Επίσης, στο εκάστοτε άρθρο εμφανίζεται το αρχικό κείμενο και από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα εμφανίζονται σαν τίτλοι μέσα στο κείμενο και πρέπει να πατήσεις το αντίστοιχο κουμπί για να εμφανιστεί το αντίστοιχο κείμενο/εικόνα.

Στα features της, η εφαρμογή έχει την αποθήκευση του ιστορικού αναζήτησης καθώς και την λίστα με τα bookmarks που κάνει ο χρήστης μέσα από την εγκυκλοπαίδεια. Έχει επίσης το Nearby όπου, βάση του στίγματος του GPS στης συσκευής την δεδομένη χρονική στιγμή εμφανίζονται σε χάρτη (Google Maps) τα πλησιέστερα σημεία ενδιαφέροντος.

Η εφαρμογή πρέπει να αναφερθεί ότι είναι βασισμένη εξολοκλήρου σε ανοιχτό κώδικα και βρίσκεται ακόμα σε στάδιο εξέλιξης, παρ’ όλα αυτά έχει βελτιωθεί πολύ σε σχέση με την πρώτη της έκδοση, δουλεύει αρκετά γρήγορα και είναι αρκετά εύχρηστη.

Η διάθεσή της γίνεται, ασφαλώς, μέσα από το AppStore και είναι δωρεάν όντας πιστή στην φιλοσοφία της Wikipedia. Αν λοιπόν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι δεν υποστηρίζει (ακόμα) την Ελληνική γλώσσα, πρόκειται για μία πολύ καλή εφαρμογή που, κατά τη γνώμη μου έχει ακόμα πολλά να δείξει.


Enjoy


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε:

Το site της εφαρμογής: http://wikitech.wikimedia.org/view/Mobile_iPhone



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου