Αναζήτηση

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Review της εφαρμογής AthensBook για το iPhone







Οι δημιουργοί του AthensBook του έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό “Ο Έξυπνος Οδηγός της Αθήνας” και, κακά τα ψέματα, δεν αφήνουν περιθώρια διαφωνίας επί τούτου. Μιλάμε για μία εφαρμογή iPhone που παρέχει στον χρήστη πληροφορίες με εύκολο και, πάνω απ’ όλα, στοχευόμενο τρόπο.

Αρχίζοντας την ανασκόπηση, πρέπει να αναφερθεί ένα βασικό χαρακτηριστικό/υπέρ του, είναι δωρεάν, και σύμφωνα με τις δηλώσεις των δημιουργών του, πάντα θα είναι. Εξελίσσεται συνεχώς με νέες υπηρεσίες πληροφόρησης, ανανεώνονται συνέχεια οι πληροφορίες που παρέχονται και ο χρήστης έχει την δυνατότητα να προσθέσει την δική του πρόταση-πληροφορία. Αυτή τη στιγμή, το AthensBook βρίσκεται ήδη στην έκδοση 1.6.

Επί της ουσίας λοιπόν, ανοίγοντας την εφαρμογή, εμφανίζεται η οθόνη φόρτωσης για μερικά δευτερόλεπτα και ύστερα η κεντρική οθόνη πλοήγησης της εφαρμογής. Εκεί έχουμε εικονίδια σχετικά με τις πληροφορίες τις οποίες έχουμε στην διάθεση …των δαχτύλων μας. Οι πληροφορίες που διατίθενται αυτή τη στιγμή είναι οι παρακάτω:
  • Φαρμακεία
  • Βενζινάδικα
  • Νοσοκομεία
  • ATM
  • Στοιχεία κυκλοφορίας στους δρόμους
  • Συγκοινωνίες
  • Super Markets
  • Δημόσιες Υπηρεσίες
  • Εστιατόρια
  • Ζαχαροπλαστεία
  • Bars & Nightlife
  • Σινεμά
  • Κάβες κρασιών
  • Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Οι πληροφορίες που προβάλλονται στην οθόνη έχουν να κάνουν με την απόσταση του προτεινόμενου προορισμού από την θέση που βρισκόμαστε. Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση της τεχνολογίας που ακούει στο όνομα GeoLocation (Γεωπροσδιορισμός), όπου η εφαρμογή βρίσκει το στίγμα του iPhone μέσα στο χάρτη και εμφανίζει τη λίστα με τα πλησιέστερα σημεία ενδιαφέροντος. Άλλωστε, να βρίσκεσαι στον Πειραιά και αναζητώντας φαρμακεία να εμφανίζεται ένα φαρμακείο στην Κηφισιά, όπως και να το δεις είναι λίγο άκυρο.

Επιλέγουμε λοιπόν την κατηγορία που μας ενδιαφέρει, λόγου χάριν “Εστιατόρια”, και εμφανίζεται στην οθόνη μας η λίστα με τα κοντινότερα εστιατόρια της περιοχής στην οποία βρισκόμαστε. Για να βρούμε ακριβώς αυτό που ψάχνουμε, το AthensBook προσφέρει τη δυνατότητα εφαρμογής των φίλτρων: Εμφάνιση όλων, Μόνο των delivery, Κριτήρια ταξινόμησης λίστας (με: Τιμή, απόσταση, popularity) όπως και φιλτράρισμα ανά είδος (Κινέζικο, “σουβλατζίδικο”, Μεξικάνικο, κ.ο.κ).  Στην λίστα μας έχουμε για το κάθε ένα το όνομα, τη διεύθυνση, την απόστασή του από την παρούσα θέση μας, την ενδεικτική τιμή κατά άτομο, το είδος του εστιατορίου, καθώς και τη δυνατότητα να καλέσουμε κατευθείαν το κατάστημα τηλεφωνικά για να κάνουμε την κράτησή μας, την παραγγελία μας, ή τέλος πάντων να μιλήσουμε με το κατάστημα και να πούμε ένα “γεια”. Πατώντας πάνω στο επιθυμητό εστιατόριο, εμφανίζεται χάρτης με Pin που υποδηλώνεται η τοποθεσία του καταστήματος όπως και η δικής μας πάνω στον χάρτη της Google (Google maps). Εδώ έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε να μας εμφανίσει την διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε στον προορισμό μας, ορίζοντας το μέσο με το οποίο επιθυμούμε να μεταβούμε (αυτοκίνητο, συγκοινωνία, πεζοί).

Σε όλες τις κατηγορίες εφαρμόζεται το ίδιο μοντέλο χρηστικότητας και λειτουργιών, κάτι που κάνει την εξοικείωση του χρήστη με την εφαρμογή θέμα μερικών λεπτών. Δεν υπάρχουν περιττές ή μη-επιβεβαιωμένες πληροφορίες και η δήλωση “σου λύνει τα χέρια” δεν αρκεί στο να περιγράψει το πόσο χρήσιμο είναι, σε κάνει όμως να αναρωτηθείς για το “πως ζούσες” τόσο καιρό χωρίς αυτό. Λέγοντας αυτά, πιστεύω ότι αξίζει να αναφέρω το στατιστικό γεγονός του ότι 1 στα 2 iPhone που υπάρχουν στην Ελλάδα έχει εγκατεστημένη από τον χρήστη του την εφαρμογή του AthensBook.

Το μόνο που απαιτείται για την χρήση της εφαρμογής είναι η λειτουργία 3G, κάτι που θεωρείται πλέον αυτονόητο για τον μέσο χρήστη iPhone. Όσο για τις διαφημίσεις που εμφανίζονται μέσα στην εφαρμογή, δεν είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές δεδομένου ότι το διαφημιζόμενο προϊόν είναι σχετικό με αυτό το οποίο ψάχνεις την δεδομένη χρονική στιγμή και μην ξεχνάμε ότι, κάποιος πρέπει να πληρώσει για την εφαρμογή (και ευτυχώς όχι οι χρήστες της). Για την ώρα, η εφαρμογή απευθύνεται μόνο στους χρήστες που βρίσκονται στην Αθήνα, είναι όμως σε φάση εξέλιξης η εφαρμογή ThessBook για την Θεσσαλονίκη και αυτό είναι μόνο η αρχή.

‘Αν λοιπόν θέλετε μία εφαρμογή χρήσιμη που να σας “σώζει την ζωή” κάθε φορά που ψάχνετε για κάτι αλλά δεν ξέρετε “Τι και Που”, κατεβάστε το AthensBook και γίνετε χαρούμενοι άνθρωποι.


Enjoy


Για μία πιο ολοκληρωμένη ιδέα δείτε το video:


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε:

Τη σελίδα της εφαρμογής: http://www.athensbook.gr

              

              

                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου