Αναζήτηση

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Review της εφαρμογής epicurious για το iPad


Η γνωστή παροιμία λέει ότι ο πεινασμένος …καρβέλια ονειρεύεται. Τι κάνει όμως αυτός ο άμοιρος “πεινασμένος” αν, αντί για καρβέλια, ονειρεύεται μία λαχταριστή πίτα με πράσο και σέλινο; Η πρώτη απάντηση που μου ήρθε στο μυαλό ακούει στο όνομα “Μητέρα, Γιαγιά, Θεία” και λοιπών θρυλικών μορφών του hall-of-fame μου όσον αφορά στη μαγειρική. Το να το μαγειρέψω μόνος μου ούτε που μου πέρασε από το μυαλό, όχι επειδή βαριέμαι, αλλά επειδή ούτε εγώ αλλά, πιθανότατα, ούτε οι πυροσβέστες που θα έρχονταν σπίτι μου για να με σώσουν μετά την απόπειρα αυτή, έχουμε το απαιτούμενο Know-How για το εν λόγω εγχείρημα.

Εδώ λοιπόν είναι που έρχεται το τρισυπόστατο iPad για να σώσει την κατάσταση και να κορέσει την πείνα μου, όπως και του κάθε πεινασμένου, με τον πλέον ευχάριστο και εύκολο τρόπο. Η εφαρμογή, της οποίας το review αρχίζω ευθύς αμέσως, ονομάζεται epicurious και είναι για την κουζίνα ότι είναι και το AthensBook για την Αθήνα, με μία λέξη: σωτήριο.

Η εφαρμογή κατεβαίνει από το iTunes δωρεάν και είναι σχεδιασμένη και για το iPhone και για το iPad της Apple, στην προκειμένη όμως περίπτωση θα διαβάσετε για την χρήση της εφαρμογής στο iPad. Το epicurious λοιπόν είναι, όπως αυτοχαρακτηρίζεται, “ο σύντροφος του μάγειρα”. Βασική του λειτουργία είναι η χρήση του ως ηλεκτρονικό βιβλίο συνταγών αλλά η χρηστικότητά του δεν περιορίζεται εκεί.

Ανοίγοντας την εφαρμογή συναντάμε το κεντρικό μενού όπου υπάρχουν τα Tabs: “Featured”, “Search” και “Favorites”.

Στα Featured έχει λίστα με τις κατηγορίες των συνταγών όπου μπορούμε να επιλέξουμε λ.χ. “Υγιεινά γεύματα”, “Φαγητά στο grill”, “Ποτά”, “Γεύματα που μπορεί να φτιάξει και ο τελευταίος άσχετος με την μαγειρική (εγώ είμαι αυτός)” και ούτω καθεξής. Στο Tab του “Search” έχουμε την δυνατότητα ανεύρεσης συνταγών με κριτήρια όπως το κύριο συστατικό (π.χ. Πατάτα), το είδος του γεύματος, το είδος κουζίνας, ανάλογα με τις ανάγκες μας (π.χ. vegetarian, χαμηλό σε λιπαρά, κ.ο.κ.), είδος πιάτου, καθώς και ανάλογα της περίστασης για την οποία θέλουμε να ετοιμάσουμε το γεύμα. Τέλος στα “Favorites”, εμφανίζεται η λίστα με τις συνταγές που έχουμε μαρκάρει ως “αγαπημένες”.

Επίσης, κάτω από τα Tabs υπάρχει και η “Shopping List”. Εκεί, όταν βρούμε μία συνταγή που μας αρέσει, καταχωρούμε - με το πάτημα ενός κουμπιού - τα απαραίτητα για την συνταγή υλικά στην λίστα με τα ψώνια που θα πρέπει να κάνουμε. Ύστερα, η λίστα σου δίνει τη δυνατότητα να βάλεις “tick” δίπλα από κάθε ένα από τα υλικά που έχεις/αγόρασες, καθώς και το να την προωθήσεις μέσω e-mail.

Προχωρώντας στο “ψητό” της υπόθεσης, αφού βρούμε - μέσα από την λίστα των αποτελεσμάτων της αναζήτησής μας - το επιθυμητό φαγητό (π.χ. πίτα με πράσο και σέλινο), ανοίγουμε την συνταγή όπου και εμφανίζεται η αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας/τέχνης για την παρασκευή του εν λόγω γεύματος, τα υλικά που απαιτούνται (με τη δυνατότητα να τα προσθέσουμε στην λίστα με τα ψώνια μας όπως αναφέρθηκε προηγουμένως), η διατροφική του αξία, τα σχόλια λοιπών χρηστών που το μαγείρεψαν, καθώς και ο χρόνος παρασκευής του, για πόσα άτομα είναι, κ.ο.κ. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει επίσης και φωτογραφία του πιάτου το οποίο ετοιμαζόμαστε να ετοιμάσουμε.

Για ευκολία, δίπλα από το κείμενο οδηγιών υπάρχει ένα βελάκι το οποίο κινούμε με το δάχτυλο και το αφήνουμε να δείχνει τη γραμμή στην οποία είμαστε την κάθε στιγμή, προκειμένου να μην χανόμαστε. Άλλη μία ευκολία που παρέχει η εφαρμογή, είναι η επιλογή μεγέθους γραμμάτων. Μπορούμε δηλαδή να διαλέξουμε μεταξύ μικρών, μεσαίων και μεγάλων γραμμάτων, ανάλογα με το πόσο καλά βλέπουμε ή το πόσο μακριά έχουμε το iPad προκειμένου να το γλυτώσουμε από λάδια, σάλτσες και λοιπές μαγειρικές "εκτοξεύσιμες" ουσίες.

Συνοψίζοντας, το βρήκα πολύ εύκολο και χρηστικό, καλύτερο από την χρήση συνδυασμού βιβλίου μαγειρικής και “τεφτεριού” με την λίστα των υλικών, και σίγουρα πιο διασκεδαστικό.

Αν λοιπόν ψάχνετε μία εφαρμογή μαγειρικής που θα κορέσει την πείνα σας, το epicurious (και όχι η Α.Μ.Α.Ν teleshopping) έχει τη λύση.

Enjoy

Για μία ποιο ολοκληρωμένη ιδέα δείτε το video:



Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε:




Τη σελίδα της εφαρμογής: http://www.epicurious.com/


Τη σελίδα της Apple:
http://itunes.apple.com/us/app/epicurious-recipes-shopping/id312101965?mt=8




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου