Αναζήτηση

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Review της εφαρμογής Shazam για το iPhone


Διατηρώντας ένα μουσικό πνεύμα και στο σημερινό review του blog, σκέφτηκα να γράψω για την εφαρμογή Shazam, ενός iPhone Application που έρχεται να απαντήσει στην αιώνια ερώτηση: “Ρε συ, πώς το λένε αυτό το τραγούδι;”. Ειδικά για αυτούς που έχουν μνήμη χρυσόψαρου ή όσους θέλουν να ξέρουν τι ακούνε χωρίς να χρειαστεί να ξεκοκαλίσουν το μισό YouTube μόλις κάτσουν στο PC τους προκειμένου να ξεθάψουν το τραγούδι που ακούσανε το μεσημέρι στο ραδιόφωνο, η εφαρμογή αυτή είναι “the best-est”.

Η βασική έκδοση του Shazam διατίθεται δωρεάν, υπάρχει όμως και η έκδοση Shazam Encore που προσφέρει ορισμένες παραπάνω επιλογές και δυνατότητες. Το review που διαβάζετε έχει να κάνει με την “απλή” έκδοση, την οποία βρήκα αρκετά χρήσιμη και πρακτική χωρίς να νοιώθω ότι θέλω το κάτι παραπάνω.

Η ιδέα είναι απλή, ακούμε ένα τραγούδι το οποίο για τον Α ή Β λόγο θέλουμε να μάθουμε ποιο είναι, ποιος είναι ο καλλιτέχνης και γενικά “τι καπνό φουμάρει” βρε αδερφέ. Ανοίγουμε την εν λόγω εφαρμογή και επιλέγουμε να tag-άρουμε το τραγούδι. Πλησιάζοντας το μικρόφωνο του iPhone μας σε ένα ηχείο, επιλέγουμε έναρξη της λειτουργίας της εφαρμογής και αυτή ηχογραφεί μερικά δευτερόλεπτα του τραγουδιού. Μόλις το κινητό μας αποκτήσει πρόσβαση στο διαδίκτυο (μέσω Wi-Fi ή 3G), συνδέεται και συγκρίνει το υλικό με τη βάση δεδομένων του Shazam. Αν το τραγούδι υπάρχει στη βάση, η εφαρμογή εμφανίζει τον τίτλο και τον καλλιτέχνη. Απλό, εεεε...;

Μέσα από την εφαρμογή έχουμε πρόσβαση στη λίστα με τα τραγούδια που έχουμε κάνει Tag, προτεινόμενα τραγούδια για τα οποία ίσως να θέλουμε να μάθουμε …το ότι υπάρχουν, καθώς και τις επιλογές ρυθμίσεων της εφαρμογής. Πηγαίνοντας στη λίστα των τραγουδιών που έχουμε ήδη tag-άρει, πατώντας σε ένα από τα τραγούδια εμφανίζονται, εκτός από το όνομα του καλλιτέχνη και τον τίτλο, το εξώφυλλο του CD, επιλογή ώστε να αγοράσουμε το τραγούδι μέσω του iTunes (αν αυτό είναι διαθέσιμο), πληροφορίες για προγραμματισμένες συναυλίες του καλλιτέχνη/συγκροτήματος, link του τραγουδιού στο YouTube, δυνατότητα να ανεβάσουμε το link του τραγουδιού στο προφίλ μας σε Facebook και Twitter, επιλογή αποστολής του link σε κάποιον φίλο, πληροφορίες για την τοποθεσία (Google Maps) στην οποία έγινε το Tagging του τραγουδιού, καθώς και δυνατότητα του να βρούμε ringtone με το τραγούδι.

Αρνητικό της εφαρμογής είναι το ότι μπορεί να αναγνωρίσει ένα τραγούδι μόνο αν το Tag έχει γίνει σε ηχογραφημένη έκδοση, επομένως, για live ή αν έχετε όρεξη να τραγουδήσετε εσείς κομμάτι του τραγουδιού, απλά ξεχάστε το. Επίσης, γίνεται μία αλλαγή στις υπηρεσίες που παρέχονται από το Shazam στους χρήστες που έχουν την “απλή” έκδοση, με αποτέλεσμα να υπάρχει περιορισμός όσον αφορά τον αριθμό των τραγουδιών που μπορείς να Tag-άρεις. Ακόμα δεν έχουν ανακοινώσει το πού ακριβώς θα οριστεί το όριο αλλά, για την ώρα, οι χρήστες που απέκτησαν το Shazam μετά τις 9 Νοεμβρίου του 2009 έχουν περιορισμό στα 5 Tags το μήνα. Όσοι το είχαν κατεβάσει πριν την ημερομηνία αυτή, συνεχίζουν να έχουν απεριόριστο αριθμό επιτρεπόμενων tag-αρισμάτων.

Συνοψίζοντας, πρόκειται για μία πολύ ευχάριστη εφαρμογή που έχει σκοπό να ικανοποιήσει τη μουσική μας περιέργεια και να ολοκληρώσει την εμπειρία ακρόασης τραγουδιών, όταν αυτή γίνεται χωρίς τη συνεργασία της οθόνης του υπολογιστή μας. Αξίζει σίγουρα μία δοκιμή για να δείτε κατά πόσο σας ταιριάζει/την χρειάζεστε.


Enjoy



Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε:



Τη σελίδα της εφαρμογής: http://www.shazam.com/

Τη σελίδα της Apple:
http://itunes.apple.com/us/app/shazam/id284993459?mt=8# 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου